Vertical Hutong

Vertical Hutong combines the rational efficiency of the modern high-rise with the social intensity of the life in the historical hutong within a new sustainable hybrid structure which re-invents both typologies: a hutong in an upright position.


Vertical Hutong displays the programmatic and spatial diversity of a city, with each program unit organized as a mini-neighborhood revolving around its own tempered green courtyard space.


The vertical courtyards enable social interaction within the ‘frame’ of each unit at a scale larger than the scale of the single apartment, yet smaller than the scale of the block.


This creates a series of micro-environments which encourage social exchange locally and promote sustainability for the entire structure by means of a complex series of interconnected energy systems.


Vertical Hutong is self-sufficient as regards hot water and heating supply, with an energy consumption only 10% of a traditional building, and with a CO2 footprint reduced by 84%.


link to movie

Client: Undisclosed

Program: Sustainable mixed-use high-rise, total gross floor area 240.000 m2 including residential program, office, hotel, conference centre, retail, underground parking

Year: 2009

Location: Bejing, China

Team: Serban Cornea, Kristina Adsersen, Francesca Ruggiu, Søren Gyerfas Brahe, Sima Nordberg, Ilva Cimermane, Linda Villenueva Jensen, Morten Leicht Jeppesen, Catarina Pannhausen, Stefania Addis

Collaborators: Grontmij I Carl Bro

Status: Study