Picnic Blanket

The Picnic Blanket proposes user involvement and ecological features as the main driving forces in the development of Toftegårds Plaza from historic tradition towards urban renewal as a centrepoint for the cultural activities in Valby.


The Picnic Blanket, with it's subtle curved red asphalt surface, functions as a shared collective space in the city, inviting the many communities and unions of Valby to gather. The striped pattern of the blanket underlines the wavy topology of the plaza, and marks routes and activity areas.


The pavilions on the plaza are the new 'green chimneys' of this old industrial area, substituting smoke with clean air. The pavilions offer the citizens communal areas of meeting in sculptural buildings with green facades, which shelter from traffic pollution and contribute to the reduction of CO2.

Client: Municipality of Copenhagen

Program: Public space, 2500m2 - 5000m2 gross floor area community pavilions

Year: 2008

Location: Toftegårds Plads, Copenhagen

Team: Serban Cornea, Kristina Adsersen, Mia Ann Bruhn, Mia Berggren, Cathrine Thingstadengen, Nanna Jee Lind Eriksen

Status: Competition