Kildegården Masterplan and The House of Art

MUTOPIA’s urban renewal proposal for Kildegården transforms the former army barracks area of Roskilde into a culture, sport and leisure powerhouse. A unique mix of existing and new users, including clubs, music school, cycling club, bridge, gymnastics and afterschool, provide a great potential for cross-cultural meetings and exchange.


In order to further develop the identity of Kildegården, MUTOPIA’s approach was to enhance the existing buildings and culture history and strengthen the urban and nature qualities which define the area and its relation to the surroundings. Two axis define the main areas of activities, by combining ‘high and low intensity’ areas with white ‘acupuncture’ interventions and a visible rainwater harvesting system leading to a centrally located sunken sports field which doubles as a grand scene and flood controlling water plaza.


In addition to the transformation of the existing barracks area, MUTOPIA’s masterplan also includes the addition of new residential program towards Møllehusvej, a Sports&Jumping Centre and The House of Art, which aims at providing facilities for art and educational activities for individuals, associations, as well as for evening classes and Roskilde Municipality’s Art School.


The Sports&Jumping Centre is subdivided into two programmatic clusters stepping down towards the centre of the area, and united by a foyer connecting the park with the arrival and parking areas towards South. The downscaling of the required massive volume creates a strong connection to the historical small and larger buildings of the area, adding new active in-between spaces to the already existing structure of intimate pathways and alleys. A number of small scale housing blocks are gradually ‘pushed’ away from Møllehusvej into the park to create improved park contact and a gesture of ‘grand opening’ towards the Sports&Jumping Centre. The required car parking, including 100 new parking places, is situated at the Southern and Western edge of the site, thereby securing a car-free environment within the entire area. The parking areas double as areas for different sports activities, to secure an active edge between Kildegården and the Southern football fields.


The House of Art combines the baroque axial symmetry of the barracks with the recreational qualities of the nearby romantic park into a generous building which promotes cross-cultural creative meetings, exchange and interaction both inside and out. The roof of the building connects the urban and natural realms with a new space public space whose topography creates an accessible landmark which supports organized and self-organized activities, from skate ramps to picnic terraces, intimate scene, informal seating and grandstands.


Two diagonally placed cores, corresponding to the two corners ‘pushed’ down to provide roof access, create two effective service areas. ‘Pulling up’ the opposite roof corners creates two spaces underneath, each with its own ceiling height echoing the heights of the neighbouring buildings. Painting and ceramics, situated in the NW corner, and sewing and porcelain painting, gathered in the opposite corner facing the southern courtyard, meet around a common kitchen area under a skylight providing visual contact with the activities above on the roof top. The diagonal program organization ensures maximum contact between the inside activities and the surroundings. The protruding roof creates a covered area along the entire building perimeter– an active edge further supporting outdoor life and interaction between indoor and outdoor activities.


The interior is defined by the spectacular curved ceiling, the light concrete floor and the tile-clad white facades of the cores, which also double as open exhibition spaces. This creates a simple and robust framework for art as centre for social interaction across age and interest groups. Curtains provide flexible possibilities for space subdivision, further contributing to the informal and warm ‘workshop’ atmosphere of this creative beehive.

Client: Municipality of Roskilde

Program: 30.000m2 masterplan for the transformation of the Kildegåren army barracks area into a a culture, sport and leisure powerhouse; 4.500m2 Sports&Jumping Centre; 3.850m2 residential programme, The House of Art 500m2, including painting, ceramics, sewing and porcelain workshop areas, along with secondary functions

Year: 2015

Location: Kildegården, Roskilde, Denmark

Team: Serban Cornea, Kristina Jordt Adsersen, Henrik Ulsfort, Ana Riesco, Ana Barbosa, Giulia Ronco, Blanka Borbely

Collaborators: Rubow Arkitekter, Midtconsult Engineers

Budget: 20 mio. kr.

Status: Restricted Competition