Brahes Bakke

Diversified urban environment

When developing new residential areas, one of the main challenges lies in attracting a wide range of different target groups. How to create a framework that invites and supports a diversified community?


By combining mixed ownership with mixed building typologies and various building sizes, the upcoming urban development of Brahes Bakke will appeal to a broad public. This will create a vibrant and dynamic living area capable of accommodating different lifestyles, with place for creativity and generous common areas where residents can interact in recreational and scenic surroundings. At the same time, the urban development provides a solid base for a high-quality everyday life while securing increased social coherence across the different resident groups.


With a wide variety of homes, the area appeals to different target groups: young people, who are attracted to smaller rental homes, families with children who want to settle in more spacious homes or the elderly looking for rental homes with low home maintenance to secure a successful ageing. This age-friendly mixed neighbourhood meets housing needs for different ages and incomes and helps the community to retain residents who want to age in place.


Freestanding housing blocks

The 4,5ha large area will contain 130 housing units for a total of 13.500m2 organized in attractive freestanding housing blocks ranging from 2 to 4 stories, whose all-around orientation allows for optimal arrangement of all dwellings, while providing spectacular views of the fields, forest and nearby cultural monuments.


Mini-neighbourhoods

The ‘houses’ are scattered over the existing landscape to create cross views that increase communication, open areas and social exchange. The scattering combines individuality with a collective spirit and allows for the creation of four dense ‘mini-neighbourhoods’, which in turn enable the creation of more openness towards the surrounding landscape and a recreational green belt containing communal elements. Small ‘parking pockets’ with permeable parking surfaces are carefully integrated in between the blocks to further contribute to the feeling of living amidst nature.


Connecting Identity, Place & Nature

The facades have large glass sections in connection with generous balconies, from which the beautiful green lush environment can be enjoyed. The balconies change positions by ‘rotating’ around the corners of the square building footprint, which ensures a dynamic expression, while securing that no homes have balconies positioned directly above each other, which allows for better light conditions in each single apartment. Cladding in different earth coloured materials like brick and slate integrates the urban environment in the natural surroundings and provides identity to each single ‘house’. Due to the square footprint, the roof slopes of the buildings can be rotated independently of each other, which contributes to a dynamic expression and optimized light conditions in between the houses.


Green wedge

An East-West green wedge is the backbone of the urban area bringing together playgrounds, sports facilities, meeting places and other communal amenities including a community house. The wedge is connected to each of the 4 building clusters via a network of interconnected landscaped activity rooms with an integrated rainwater harvesting system, which provide a coherent high-quality public space aimed at strengthening the community feeling.


In addition to accommodating social and cultural activities, the green wedge also creates an intensified natural experience. A varied vegetation, where the characteristic slender pines of the building clusters are supplemented with berries and fruit trees, creates a sensorial

recreational space which changes with the seasons.


The combination of nature and leisure activities creates, along with the winding path that meanders through the wedge, a highly attractive and easily accessible public space that provides a warm and welcoming feeling for both residents and visitors from the neighbouring areas.


Client: Municipality of Horsens, Pædagogernes Pension PBU, Danhaus Bolig, Domea Horsens

Program: 4,5ha masterplan with 130 housing units for a total of 13.500m2, including private rental housing, owner occupancy and affordable housing

Year: 2017-

Location: Horsens, Jutland

Team: Serban Cornea, Kristina Jordt Adsersen, Henrik Ulsfort, Tommaso Gobbo, Paulina Chodor, Diana Cristina Binciu, Miguel Armental

Collaborators: Kuben Management, Skala Arkitekter, Oluf Jørgensen

Budget: 220 mio Dkr/29.5 mio EU

Status: First prize at invited competition, under construction