SPIRALEN

The 2.600m2 House of Movement SPIRAL is the first building in Denmark designed to unite self-organized and organized sports activities, including martial arts, boxing, fencing, gymnastics and dance, into one synergistic whole. Located at one of the highest summits of the city of Kalundborg, it supports the city’s ambition to provide a sports & culture powerhouse for both the neighbouring school and the growing local community of sports associations and enthusiasts.


As opposed to the typical 20 X 40 meters one-size-fits-all approach to sports, MUTOPIA has developed a new typology allowing for many types of sports to be performed simultaneously within the same building. In this way, the different activities become more visible and inspiring to each other, which in turn supports new patterns of shared usage, as well as new ways to practising sports.


The building, consisting of four different sized sports fields spiralling upwards on four story-high steps, enables maximum interaction between the many different users. Each step contains functions requiring “closed” space such as club and storage facilities to back up the “open” activities on the sports field to which they are a continuation of. The program organization allows for activities with different noise level and need for exposure to co-exist side by side, while in the same time enabling easy access to club property and rooms, furniture and shared training equipment. Equipment aimed to support specific activities such as fencing or boxing is integrated flush into the floor slabs to secure usage versatility of each floor.


The 4 green sports fields are interconnected by means of two interlocked blue-coloured infrastructure spirals providing a variety of ways of moving around. The “Balcony Staircase” offers a centrally located quick route wrapped with a series of balconies for “hanging out” and overviewing the sportscape underneath, while the peripheral ”Mountain Path”’ is a shared warm-up area with a shape-changing playful design alternating between irregular steps and a wavy appearance to encourage spontaneous exploration and joyful movement. The stepped interior filled with daylight makes the different activities visible for each other, while providing 360 degree views of the beautiful landscape, city, neighbouring school, harbour and sea.


The top of the building is rotated 45 degrees with respect to the ground level, which creates a dynamic interior where each sports field has a different size and space height, with the upper glass-encased floor providing a perfect setting for calmer activities like yoga, or hangout room for kids. The twisting building volume, featuring 4 double-curved surfaces which regulate the acoustics of the shared open space, has a horizontal wooden sticks façade which turns the building into an accessible topography inscribed in the surrounding hilly landscape. Built-in seating integrated in the East facade facing the school provides plenty of space for al fresco entertainment and events.


“We designed The Spiral in response to spatial flexibility required by a wide range of different user groups, combined with emergent needs for new forms of interaction and community, where sport acts as a catalyst for public life across age, performance level and interests” explains MUTOPIA co-founder Serban Cornea. “The spectacular 4 stories high stepped common space enables the organization of different activities separately, yet interconnected as part of a uniting and mutually inspiring sports theatre.”

Client: Municipality of Kalundborg, supported by The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities and A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

Program: House of Movement, 2.600m2 sports facilities and ammenities for schools, kindergarten, self-organized and organized sports activities and clubs, including martial arts, boxing, fencing, dance, gymnastics

Year: 2010 - 2017

Location: Klosterparkvej 175, 4400 Kalundborg

Team design: Serban Cornea, Kristina Adsersen, Stefania Addis, Klaus Jeppesen, Nanna Jee Lind Eriksen, Julie Buschardt, Suzan Ibrahim, Karolina Brzozowska, Kristoffer Michelsen, Madara Timrota, Mihael Rotarescu, Marcin Kruk

Team construction: Serban Cornea client advisor, Kristina Adsersen, CASA Arkitekter, OBH, Spangenberg & Madsen, Ecolab

Collaborators: Grontmij I Carl Bro

Budget: 45 mio DKR/6 mio EU

Status: completed 2017