Natural History Museum

The new exhibition buildings situated in the Botanical Garden of Copenhagen provide a new museum experience which integrates nature, exhibition and visitors within spectacular 'Forests of Knowledge': ecological microsystems which create balance in the overall museum energy consumption, and demonstrate the importance of CO2 reduction for maintaining a green habitat.


The new extensions optimize the functionality of the existing building structures, ascribe them a green identity, while in the same time inscribing them as notable figures within the roofscape of the city of Copenhagen.


The green roofs extend the museum into the garden, and offer a significant extension of the Botanical Garden collection with vertical gardens, which provide the visitor with The Grand View: The Garden as a whole.

Client: University of Copenhagen; Danish Ministry for Science, Technology and Innovation 

Program: Natural History Museum, total area 37.900m2 including exhibition space and public ammenities 12.900m2, collections 13.000m2, administration and research 12.000m2

Year: 2009

Location: Copenhagen

Team: Serban Cornea, Kristina Adsersen, Søren Gyerfas Brahe, Catarina Pannhausen, Ilva Cimermane, Francesca Ruggiu

Collaborators: Buro Happold Engineers

Status: Competition