Lindbjergskolen

Users, nature and club life

Lindbjergskolen is placed in between the towns of Gjellerup and Hammerum, nested at the heart of a scenic green East-West wedge extending from the central Herning city and into the open land towards East. The beautiful nature surroundings and the existing sports halls with direct access to green spaces and playing fields provide an ideal setting for the new school, which will also take advantage of the existing safe traffic connections of the well-developed trail system to help make the children’s walk and bike to school a safe pathway, without the need of school guards or parental supervision.

Lindbjergskolen will be a vibrant, inclusive and child-centred school, where curiosity and community are key words, a school that accommodates the needs of children and stimulates them to interact and be creative, both on their own and together. Evidence suggests that increased physical activity and fitness improve academic performance, which is why Lindbjergskolen will also be a place where the body is put into play in countless ways.

Placing the school as an extension of the existing sports halls provides a stronger common identity for both: a unifying whole, which also enables associations and clubs in Gjellerup and Hammerum to use the school's diverse facilities. A dynamic hub emerges, capable of uniting residents and children, while providing optimal and diverse opportunities for a visionary sports and physical education environment, as well as an inspiring framework for strengthening and expanding social communities in the local area.


Mini-town for learning and movement

The exciting and diverse structure of the city with squares and streets scaled down to building size provides a great starting point for organizing a mutually enriching meeting between pupils and citizens of the area simply by being under the same roof - in the same city!

The school-city provides a unique opportunity to experience ‘the small vs. big’ as a part of different sized communities and across age and interests. It offers varying daylight conditions, depending on the different locations and specific time of the day. It provides a flexible, multi-use and robust environment which enables school and leisure to merge and coexist. It integrates movement into the architecture and design of all the spaces. Finally, it promotes the idea of a positive and sustainable relationship with nature as a catalyst for the evolution of a new cultural ecology.


The Heart

An intriguing indoor landscape of interconnected open zones relating to nature elements spurs play, learning and movement, along with joint study or solitary retreat. A combination of natural colours and materials, leaf-patterned screens and small ‘wood cabins’ stacked within ‘activity forests’ creates a warm interior which piques the children’s curiosity, while plant-lined courtyards which can be reached from the café area bring nature closer to everyday school life.

The common areas of the ‘Heart’ are multifunctional to support both school and leisure activities, divided into zones to support the adjacent spaces and functions, and they provide a varied and eventful framework for subject-specific facilities within the areas of creativity, movement, music and food. It articulates the meeting between new and old, providing access to the auditorium, library and existing sports halls. ‘The Heart’ aims at strengthening the community by encouraging pupils and citizens to interact in its multifunctional spaces.


School-within-school

The primary school is divided into three stages, and the three stages have a separate department each, corresponding to an area where most pupils' activities and learning takes place. The three school departments are the pupils' ‘small vs. big’ home-base: each providing a framework for a specific community promoting academic, social and personal development and learning. Each ‘school-within-the-school’ is tailored to support the required functional needs, including laboratories, workshops, meeting rooms and other areas promoting specific learning processes and activity-based communities. In the same time, each area is specially ‘tuned’ to the development needs of children of that specific age.


The Loop

A red exercise, running and biking track is the signature element of the school which connects all the different volumes of the complex, while also connecting to the existing paths, nature areas, playing fields and sports facilities located outside the loop. It invites pupils and citizens to run, play, relax, meet or socialise. The Loop weaves through the themed school yards and connects to a Sky Square on the school rooftop. The Sky Square provides direct access to and from each of the three school departments, as well as additional activity space with a view, giving pupils a strong experience of being part of a major urban area where houses, school, landscape and sports facilities are interconnected.


Programmed outdoor spaces

The outdoor areas and school yards in between the school volumes are programmed for playing, learning and physical activity. They complement and support the adjacent indoor facilities and their hallmarks, as they provide good play areas to support and encourage younger children’s need to explore everything with boundless energy, while providing more functionally stringent areas for older pupils in response to specific programmatic needs.


360 degrees’ school

We have designed a school promoting 360 degrees’ play, learning and movement – all gathered in a mini-town nurturing security, homeliness and belongingness. A mini-town adapted to the individual and capable of accommodating the community, and a mini- society where school and leisure can coexist side by side.

Lindbjergskolen wil provide a dynamic, inclusive and future-proof learning framework, able to accommodate changing requirements and teaching methods, as it is both tightly and loosely programmed, and hence flexible and easy to adapt to future needs. A guidepost for learning children, it will become a dynamic powerhouse for the entire local community.


Client: Municipality of Herning

Program: 11.500m2 4-track school and sports facilities

Year: 2017

Location: Hammerum Hallen, Herning

Team: Serban Cornea, Kristina Jordt Adsersen, Henrik Ulsfort, Andrea della Longa

Collaborators: KPC, Årstiderne Arkitekter, Autens, Sweco

Budget: 200 mio. kr.

Status: 1st prize at restricted competition, under development