Archive for the ‘Construction’ Category

X-House, MUTOPIA’s transformation project of a shutdown school, opens

Friday, June 23rd, 2017

Today, Faaborg-Midtfyns Deputy Mayor Anne Møllegaard Mortensen opened the X-House, a transformed former school situated on Funen, the third-largest island of Denmark. Reborn as a multifunctional community centre, the transformed school features several interventions aimed at supporting multiple uses and increased shared activity, including a new ‘public living room’, a dynamic central meeting space which creates a new focal area and an icon of the revitalized X-shaped structure embodying transparency and connectivity.


The new grand multi-space, easily reachable from the parking area by means of a ramp blended into a wooden ‘Spanish Stair’, centralizes access and distribution, and interconnects visually and physically the different functional areas of the X, while providing flexible space for informal being together and community activities. Checkerboard openings and a full-height glass façade facing the main access provide generous amounts of natural light, while a chimney with a suspended lounge and fireplace, together with a floating orangery and a vertical garden add a note of ‘hygge’ – Danish cosiness – to the space. “A beautiful and welcoming landmark for volunteering, community and skilled work”, MUTOPIA co-founder Kristina Adsersen says.


The project is a response to the desire for social innovation, and the need to strengthen the local community to avoid the downfall of depopulation. Enthusiastically called “a fantastic building and an architectural gem with an inspiring, airy and green environment” by Jørgen Brink, the representative of the X-House Association, the project “announces a new era in the history of Vester Hæsinge” according to Deputy Mayor Anne Møllegaard Mortensen.


The realization of the project, which provides a new identity for the shutdown school as a ‘social greenhouse’, has been made possible by financial support from Lokale og Anlægsfonden (The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities), Realdania and Ken Fonden, The Municipality of Faaborg-Midtfyn, along with voluntary work and contributions from local citizens and companies.


Read more about the opening here:

http://www.fyens.dk/faaborg-midtfyn/Det-nye-X-hus-blev-indviet-med-maner/artikel/3162110


Read more about the project here:

http://mutopia.dk/projects/building/x-house/


MUTOPIA’s X-House nears completion

Monday, June 5th, 2017

MUTOPIA’s X-House is nearing its completion, and will open the 23rd of June.


The transformation of the shutdown school will create synergy between a wide range of different indoors and outdoors activities, providing flexible space for being together, communities of practice and social innovation.


Checkerboard openings together with a full-height glass façade facing North provide generous amounts of natural light to a new ‘public living room’ featuring a chimney, a suspended platform and a floating orangery.


The new multi-space, easily reachable from the parking areas by means of a wooden ‘Spanish Stair’, connects the different functional areas of the building complex, while providing a new identity for the shutdown school as a ‘social greenhouse’.


Read more about the project here:

http://mutopia.dk/projects/building/x-house/


MUTOPIA win the competition for FrederiksborgCenter multipurpose sports hall

Tuesday, May 16th, 2017

We are delighted to announce that a team consisting of MUTOPIA together with Aarstiderne Arkitekter, C/C Contractors and Midtconsult Engineers has been selected winners of the turnkey competition for a new multipurpose sports hall.


The project is an extension of Frederiksborgcentret in Hillerød, a renowned cultural venue of North Zealand showcasing a variety of events, including sports, concerts, theatre performances, exhibitions and conferences, and with a level activity which has been steadily increasing over the past ten years.


The 8.800m2 large addition, shaped as a Golden Cube featuring a dark top and a golden volume on a concrete base, will accommodate and facilitate a wide range of activities, including large scale concerts and sports competitions with up to 4.000 spectators.


The gold-plated metal façades create a strong and unifying identity for the entire complex, providing references to both the existing FrederiksborgCenter with its golden tile facades, as well as to the facades of the upcoming HealthCenter, parts of which will also be golden.


To counterbalance the large volume of the main hall, the rest of the program, including foyer, skyboxes, administration, fitness and hostel, is ‘wrapped’ around it in an L-shaped wing, thereby creating a smaller scale transition to the neighbouring buildings and the arrival plaza: a ‘functional activity landscape’ combining the characteristic tarmac and nature qualities of the surroundings.


Read more:
http://frederiksborgcentret.dk/multihal/


MUTOPIA win competition for Lindbjergskolen in Herning

Friday, February 24th, 2017

The Municipality of Herning announced a team consisting of MUTOPIA together with KPC, Årstiderne Arkitekter, Autens and Sweco have won the architectural competition for Lindbjergskolen, a 11.500m2 large public school in Herning, western Denmark.


The project, which will feature a new, modern public school, as well as a library for the local community, will be built as an extension of the existing Hammerum-Hallen sports hall, thereby creating a new culture and activity centre to become a focal point of public life across age for the entire Hammerum-Gjellerup area.


Based on a concept of a mini-town consisting of different volumes corresponding to a diversity of programmatic needs, the school will feature a 360 degrees’ continuous landscape designed to support play, learning and movement, both inside and outside.


Chairman of the Culture and Leisure Committee in Herning Municipality John Poulsen said: “The winning project has really managed to integrate the many different functions in a manner where it is a win for everyone, and it will lift the overall school experience to new heights. At the same time, the project features many interesting ideas of how an intensive usage of facades, roofs and the surrounding countryside can create an inviting building.”


Jury member and President of the Child and Family Committee in Herning Municipality Dorte West said: “We get with the winning project a fantastic and modern school that will provide a great learning framework for generations of students in many, many years. A school that will pique children’s curiosity, and lead the way for many other schools. At the same time, the winning project provides great value for the money: a school built in beautiful and durable materials, as well as an energy efficient school.”


Project start is scheduled fall 2017. Lindbjergskolen will welcome 1.000 pupils and 100 staff members upon completion in 2020.


THE SPIRAL opens in Kalundborg

Monday, February 6th, 2017


The SPIRAL opened last Saturday in Kalundborg with an astounding opening ceremony attended by politicians including Mayor Martin Damm and Vicemayor Peter Jacobsen, as well as 700 future users including boxers, fencers, karate and thai boxing practicioners, along with pupils from the nearby schools. The 2.650m2 large 4-story new house of movement is the first of its kind – a new typology for a mixed-use community space designed by MUTOPIA to unite self-organized and organized sports activities, dance, gymnastics, fencing, boxing and martial arts, into one synergistic whole.


The building, consisting of four different sized sports fields spiralling upwards on four story-high steps, enables maximum interaction between the many different users. The top of the building is rotated 45 degrees with respect to the ground level, which creates a dynamic interior where each sports field has a different size and space height, with the upper glass-encased floor providing a perfect setting for calmer activities. The twisting building volume featuring 4 double-curved surfaces with noise reduction properties has a horizontal wooden sticks façade which turns the building into an accessible topography inscribed in the surrounding hilly landscape.


The 4 green sports fields are interconnected by means of blue-coloured infrastructure consisting of a central core and a peripheral ‘mountain path’ -  a shared warm-up area with a shape-changing playful design, alternating between irregular steps and a wavy appearance. The stepped interior filled with daylight makes the different activities visible for each other, while providing 360 degree views of the beautiful surrounding hilly landscape, city, neighbouring school, harbour and sea.


“The SPIRAL provides flexible space for a wide range of different user groups in response to emergent needs for new forms of interaction and community, where sport acts as a catalyst for public life across age, performance level and interests.” tells MUTOPIA co-founder Serban Cornea, who has overseen the project since its start in 2009. “The SPIRAL provides more than a simple floor area increase compared to a traditional 20 x 40 sports hall. The spectacular 4 stories high spiralling common space enables the organization of different activities separately, yet interconnected as part of a mutually inspiring sports theatre.”


MUTOPIA realized the project in close collaboration with Casa Arkitekter, OBH Engineers, Spangenberg & Madsen and Ecolab. The project has been completed on time and within budget. The construction of The SPIRAL has been made possible by financial support from Kalundborg Kommune/The Municipality of Kalundborg and major contributions from Lokale og Anlægsfonden/The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities and A.P.Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal.


Link TV Øst:

http://www.tveast.dk/nyheder/04-02-2017/1930/spiralen-i-kalundborg-er-aben