THE SPIRAL opens in Kalundborg

February 6th, 2017


The SPIRAL opened last Saturday in Kalundborg with an astounding opening ceremony attended by politicians including Mayor Martin Damm and Vicemayor Peter Jacobsen, as well as 700 future users including boxers, fencers, karate and thai boxing practicioners, along with pupils from the nearby schools. The 2.650m2 large 4-story new house of movement is the first of its kind – a new typology for a mixed-use community space designed by MUTOPIA to unite self-organized and organized sports activities, dance, gymnastics, fencing, boxing and martial arts, into one synergistic whole.


The building, consisting of four different sized sports fields spiralling upwards on four story-high steps, enables maximum interaction between the many different users. The top of the building is rotated 45 degrees with respect to the ground level, which creates a dynamic interior where each sports field has a different size and space height, with the upper glass-encased floor providing a perfect setting for calmer activities. The twisting building volume featuring 4 double-curved surfaces with noise reduction properties has a horizontal wooden sticks façade which turns the building into an accessible topography inscribed in the surrounding hilly landscape.


The 4 green sports fields are interconnected by means of blue-coloured infrastructure consisting of a central core and a peripheral ‘mountain path’ -  a shared warm-up area with a shape-changing playful design, alternating between irregular steps and a wavy appearance. The stepped interior filled with daylight makes the different activities visible for each other, while providing 360 degree views of the beautiful surrounding hilly landscape, city, neighbouring school, harbour and sea.


“The SPIRAL provides flexible space for a wide range of different user groups in response to emergent needs for new forms of interaction and community, where sport acts as a catalyst for public life across age, performance level and interests.” tells MUTOPIA co-founder Serban Cornea, who has overseen the project since its start in 2009. “The SPIRAL provides more than a simple floor area increase compared to a traditional 20 x 40 sports hall. The spectacular 4 stories high spiralling common space enables the organization of different activities separately, yet interconnected as part of a mutually inspiring sports theatre.”


MUTOPIA realized the project in close collaboration with Casa Arkitekter, OBH Engineers, Spangenberg & Madsen and Ecolab. The project has been completed on time and within budget. The construction of The SPIRAL has been made possible by financial support from Kalundborg Kommune/The Municipality of Kalundborg and major contributions from Lokale og Anlægsfonden/The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities and A.P.Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal.


Link TV Øst:

http://www.tveast.dk/nyheder/04-02-2017/1930/spiralen-i-kalundborg-er-aben


MUTOPIA wish you Merry Christmas and a Happy New Year!

December 21st, 2016

2016 has been a great year with creative collaborations and exciting work, where ongoing projects took off the ground, while others have been completed. A huge thanks to our friends, colleagues, collaborators and clients who have contributed to making 2016 a truly unforgettable year.


We look forward to see you in the New Year!


X-House tops out

December 18th, 2016

X-House has reached its highest point, which was celebrated in a top-out ceremony last Friday.


MUTOPIA’s winning proposal for the adaptive reuse of a Danish shutdown school aims at creating a new focal area for the X-shaped building mass of the school complex by providing a generous multi-space which will create synergy between the different activities of each ‘arm’ of the X.


The X-House is a response to the desire for social innovation, and the requirement to strengthen the local community. It will provide a ‘public living room’ – a dynamic central meeting point featuring a floating orangery which will secure transparency and visual connections between the different functional areas, as well as a new identity for the shutdown school as a ‘social greenhouse’.


The project receives financial support from Lokale og Anlægsfonden (The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities), Realdania and Ken Fonden, The Municipality of Faaborg-Midtfyn, along with contributions from local citizens and companies.


http://mutopia.dk/projects/building/x-house/

The SPIRAL nears completion

December 12th, 2016

The opening date of The SPIRAL, MUTOPIA’s new house of movement, has been set for February the 4th, 2017.


The SPIRAL features a spectacular 4 stories high stepped common space which enables the organization of different activities separately, yet interconnected, as well as a horizontal wooden sticks façade which turns the building into an accessible topography inscribed in the surrounding hilly landscape.


The common space unites 4 different activity fields, each with its own size and room height, into an inspirational ‘sports theatre’ filled with daylight, which makes the different activities visible for each other, while providing 360 degree views of the city, neighbouring school, harbour and sea.


The key position of The SPIRAL – located at one of the highest summits of the city of Kalundborg – supports the city’s ambition to provide a sports&culture powerhouse in response to the emergent need for new forms of interaction and community, where sports culture acts as a catalyst for public life across age, performance level and interests.


Archdaily features MUTOPIA’s Village-in-the-Schoolyard for its double social agenda

November 23rd, 2016

Archdaily features MUTOPIA’s Village-in-the-Schoolyard for its double social agenda of providing attractive school premises and a social meeting place for the local community.


The urban renewal project, featuring several activity hotspots shaped like gabled houses evocative of the homely appeal of village life, aims at supporting the growth strategy of the Halsnæs Municipality by increasing the attractiveness of the school premises, while in the same time strengthening the qualities of the school grounds as areas for social training, outdoor activities and public life generators.


http://www.archdaily.com/799658/village-in-the-schoolyard-mutopia